Yüksekte Çalışma Hattı
Yüksekte çalışma hattı, yer ile seviye farkı bulunan ve düşmeler sonucu yaralanma ihtimalinin olabileceği her türlü alanda çalışma yaparken kullanılan ekipmanlara denir. Yüksekte çalışma hatları kendi içerisinde bir çok malzemenin bir arada kullanılmasıyla da nitelendirilebilirler. Çalışma hatları kurulmadan önce çalışması gereken yerin bir iş güvenliği uzmanı tarafından keşfinin yapılması ve risk analizinin hazırlanması gerekir. Çalışma yapılacak olan yerlere göre kullanılacak ekipmanlar arasında da farklılıklar olacaktır. İş güvenliği uzmanları genellikle işi yapan firmanın bünyesinde çalışarak yüksekte yapılan çalışmaları da denetlemekle yükümlüdürler. Yaptıkları çalışmalarda ve denetimlerde öncelik olarak işçi güvenliğini baz alarak çalışırlar. Risk analizinden sonra kullanılması gereken ekipmanlar belirlenir ve yine iş güvenliği uzmanının verdiği eğitimlerle ve yaptığı uygulamalarla çalışma hatlarının kurulumu sağlanır. Yüksekte çalışma hatlarında dikkat edilmesi gereken konular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ nın hazırladığı şartnamelerde açıkça belirtilmiştir.
Yüksekte Çalışma Hattı Nerelerde Kullanılabilir?
Yüksekte çalışma hatlarının kullanım yerleri oldukça fazladır. Birçok çalışma alanında rahatlıkla kurulumu yapılabilir ve işçi sağlığı emniyete alınarak kullanılabilir. Kullanılan ekipmanlar sadece toprak üzerinde değil yer altlarında da kullanılabilir. Tünellerde, maden ocaklarında, kuyu açılma çalışmalarında da yüksekte çalışma hatlarına rastlamak mümkündür. Çalışma yapılan yere ulaşmak ve tekrar başlangıç noktasında geri dönebilmek için kullanılan malzemeleri kapsarlar. Yüksekte çalışma hatları kurulmadan önce bir iş güvenliği uzmanı tarafından yapılacak çalışmanın analizi yapılmalı ve bu analize göre kullanılacak ekipmanlar belirlenip kurulumları sağlanmalıdır. Yüksek çalışma hatlarına sıklıkla karşılaşılan yerleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
– Enerji hatlarının kurulumu, yerinde bakım ve onarımlarında
– Baz istasyonlarının kurulumu, yerinde bakım ve onarımlarında
– Köprülerin kurulumu ve yerinde bakım ve onarımlarında
– Barajların kurulumlarında veya sonradan yapılması gereken çalışmalarda
– Tersanelerde gemileri üst kısımlarında yapılacak çalışmalarda
– İnşaat şantiyelerinde
– Havaalanlarında
– Ormanlarda yapılan çalışmalarda
– Binaların dış cephelerinin bakımı ve temizliğinin yapılmasında
– Fabrikaların çatılarında veya vinçler ile çalışmaların gerektiği yerlerde
– Oyun parklarında bulunan makinelerin yerinde bakım ve onarımlarında
– Maden ocaklarında, taş kırma sahalarında, beton santralleri gibi birçok alanda da yüksekte çalışma hattı yer almaktadır.