Eğitim sadece okul okumakla değil ayni zamanda kendini gelistirmekle de ilintili.
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren aile ile başlayan eğitim hayatımız aşama aşama belirli bir yol kat eder. Kimine göre okul hayatı bitince eğitim hayatı bitmiş sayılsa da eğitim aslında belli bir zaman dilimi ile kısıtlanacak bir süreç değildir. Eğitim ulaşılacak bir nokta değil yolun kendisidir aslında ve bu yol yaşam yoludur diyebiliriz.
İnsan yaşamının sonuna dek zihnine doldurduğu her türden bilgiyi yani yol boyunca izlediği her şeyi zihnine nakşeder. Bu nakışlar bireyin davranışlarını şekillendirdikçe kişiliğin modelleri oluşmaya başlar. Böylelikle önce bireyin sonra da bireylerin oluşturduğu toplumun gelişimi için ilk taşlar döşenmiş olur. Dolayısıyla bir toplumun eğitim anlayışı o toplumun gelecek garantisidir aslinda çünkü bir toplumun geleceğine yapacağı en iyi yatirim egitimli insan yetiştirme potansiyelinde saklidir. Tabi eğitimli insan derken de sadece bitirilmis okullari kastetmiyorum! Eve gelen misafirine hoşgeldin demeyen, asansördeki komşusuna selam vermeyen, yaşlısına sevgi-saygı göstermeyen, hayvanı, doğayı önemsemeyen bir birey avukat olsa ne olur? Doktor olsa ne olur?
Bazıları da alayli olup nice egitimcilere taş cikaran turden bir bilgi birikime sahip olabilir, bilgi yarismalarinda sizler de mutlaka denk gelmissinizdir böylelerine… Ülkenin en güzel okullarindan, kolejlerinden mezun olup daha ilk soruda elenen birçok egitimli insan vardir ki defolu eğitim anlayisinin trajikomik örnekleridir diyebiliriz kendilerine…
Demek ki eğitim sadece okul okumakla değil ayni zamanda kendini gelistirmekle de ilintili. Bugün internet sayesinde insanin kendini geliştirebileceği muazzam bir okyanusun içinde yüzüyoruz ve her türlü bilgiye bir tık kadar yakınız aslında. Eğitim artık zamandan ve mekandan bağımsız. Teknoloji işi öyle bir boyuta taşıdı ki herkes kendi kapasitesince ve istediği hizda eğitime ulaşma imkanina sahip. Anlamadin mi? Geri sar. Olmadı mı?Hoopp başa al. Hal böyleyken öğrenme sorumluluğu artik bireyin omuzlarinda. Bilmemek değil öğrenmemek ayip derdi eskiler ama 21.yy’ın nimetlerinden sonuna kadar faydalandığımız bunca kolayliğin sağlandigi bir cağda artik bilmemekte ayıp ögrenmemek te…
Hadi şimdi gidip sorgulayalım kendimizi neyi ne zaman nasıl öğrenebiliriz diye…