BİST100 endeksi
2022 yılında Rusya – Ukrayna gerginliği gündeme bomba gibi düştü. Ocak ayının son haftasında iyice ayyuka çıkan gerginlik piyasaları baskılıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ABD ve AB’nin Rusya’ya yaptırım yapacağı medyaya yansırken, Rusya’nın Ukrayna sınırına 110.000 asker gönderdiği belirtildi. Piyasalarda sabah saatlerinde jeopolitik gerilimlerden kaynaklı baskı hissedildi. Endekste yüksek volatilite dün de devam etti. Yön arayışı içerisinde olan BİST100 endeksi 2.000 seviyesinin üstüne çıktı. Hisse bazlı hareketlerin ön planda olduğu işlem gününü endeks alıcılı tamamladı. İşlem hacmi görece düşük kaldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün Londra’da yabancı fon yatırımcıları ve banka yöneticileriyle bir araya geldi. Bloomberg’in haberine göre Nebati’nin Londra’da gerçekleştirdiği toplantıda yabancı yatırımcılara Türkiye’deki enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söylediğini belirtti. Ancak sonrasında Hazine tarafından açıklama geçti. Hazine, ‘’Bazı mecralarda Bakanımızın Londra’daki toplantıda, ‘’Türkiye’de enflasyonun yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseldiğini söyledi” açıklaması yer almaktadır. Bakanımızın böyle bir açıklaması olmamıştır. Katılımcının yanlış anlamasından kaynaklanmaktadır’’ dedi.
TCMB İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı’nda yaptığı değişiklikle reeskont kredisi kullanımı için döviz mevduatlarından TL’ye dönüş zorunluluğu getirdi. TCMB, İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı’nda yaptığı değişiklikle Yabancı para cinsi reeskont kredisi kullanacak firmaların, 30 Nisan 2022 tarihine kadar gerçekleşecek kullanımlarda döviz tevdiat hesapları ve katılma fonlarının en az % 10’unun, 1 Mayıs ile 31 Temmuz 2022 tarihi arasında gerçekleşecek kullanımlarda ise en az %20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması veya dönüşeceğine ilişkin taahhütte bulunulması şartı aranacağını belirtti.1 Ağustos 2022 tarihi ve sonrasında yapılacak kullanımlarda ise döviz tevdiat hesapları ve katılma ise fonlarının en az %20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması zorunlu hale getirildi.
ABD’de dış ticaret açığı 2021’de ithalattaki artışın etkisiyle rekor kırdı. ABD’li tüketicilerin harcamalarının pandemi döneminde hizmetten ziyade mal alımına yönelmesiyle dış ticaret açığı geçen sene rekor kırdı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre dış ticaret açığı %26,9 artarak 859,1 milyar dolara yükseldi.
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı