Gündem

Emtia rallisi

 

Emtia rallisi üzerinden küresel risk iştahı baskılanmaya devam ederken BIST pozitif ayrışma eğiliminde AB, ABD ve İngiltere’nin, Rusya’ya yönelik açıkladığı enerji yaptırımlarının başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki ralliyi daha da tetiklemsi küresel pay piyasalarını baskılamaya devam ederken BİST dün de pozitif ayrışma çabasını sürdürdü. Endekste kısa vadede 50g Ho (1965) etrafında tutunma gücü önem kazanmış durumda.

Rusya-Ukrayna savaşı ve para politikalarının seyrine yönelik haber akışı piyasaların ana gündemi olmaya devam ederken bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını piyasalar yakından izleyecek. Veri gündeminde ise yurt içinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri, yurt dışında ise ABD’de enflasyon, Avro Bölgesinde ve Japonya’da büyüme veriler öne çıkacak.

Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyor.

Öne Çıkan Haberler

AB, ABD ve İngiltere’nin, Rusya’ya Yönelik Açıkladığı Enerji Yaptırımlarının Yankıları ve Rusya’nın, Beş Ukrayna Şehrinde Ateşkes Teklifinin Yansımaları Öncelikli Olarak Takibimizde Olacak!

Küresel tarafta, dünkü işlem gününde de karmaşık fiyatlamalar görüldü. Sabah saatlerinde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın; Ukrayna’daki beş şehirde(Kiev, Mariupol, Çernihiv, Harkiv ve Sumi’de) sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle saat 10:00 itibariyle geçici ateşkes ilan ettiğine dair haber akışları, risk iştahına kısmen olumlu yansıdı.

Diğer yandan, önceki gün yaşanan emtia rallisi ile baskı altında kalan piyasalar; dün de, Nikel fiyatlarında yaşanan Short Squeeze (açığa satış yapan ve satış pozisyonu açanların, yükseliş karşısında stop out riskinden kaçmak için pozisyon değiştirmeye zorlanması) ile oluşan ekstrem yüksek fiyatların baskısıyla karşı karşıya kaldı. Londra Metal Borsası(LME)’nın, Nikel işlemlerini askıya alması ile piyasalar biraz rahatladı.

Keza, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in: Fransa ve Almanya’yı, Rusya ve Ukrayna arasında artan tansiyonu düşürüp barış masasında aktif rol almaya çağırması da; Almanya Başbakanı Scholz’un, diplomatik müzakerelerin desteklenmesi konusunda Xi Jinping ile anlaştığına dair Almanya Hükümet Sözcüsü’nden gelen aaçıklama ile beraber piyasaları destekledi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, borsalarda gün içerisinde oluşan yükselişlere yeterince güvenemeyen yatırımcıların; Ons Altın gibi bazı güvenli liman varlıklarında da pozisyon almaya devam ettikleri görüldü.

Petrol fiyatları açısından da oldukça hareketli bir gündü. Dünya’nın en büyük enerji şirketlerinden Shell’in, kademeli olarak Rus petrolünü almayı sonlandıracağına dair haber akışları sonrasında; Çin’in, Rus enerji ve emtia şirketlerinden hisse almayı değerlendirdiğine dair haber akışları ile fiyatlar dengelenmeye çalıştı.

Ancak bu seferde, akşam saatlerinde; ABD Başkanı Biden’ın, Rusya’dan ihraç edilen tüm petrol ve gaz ürünlerine yasaklama getirmesi ve yine İngiltere’nin 2022 sonuna kadar Rus petrol ürünlerini kademeli olarak durduracağı, AB tarafının da Rus gazına bağımlılığı yine 2022 sonuna kadar üçte iki oranında azaltmayı planladığına dair açıklamalar ile hareketlilik oluştu.

Euro varlıkları açısından ise; Rusya yaptırımlarının yansımaları ile zor durumda kalan Avrupa Birliği’nin, enerji ve savunma harcamalarını finanse etmek için büyük ölçekli tahvil ihracına hazırlandığına dair haber akışları dikkat çekti.

Bugünkü işlem gününe de; Rusya’nın 5 şehirde ateşkesin saat 10:00 itibariyle Rusya ve Belarus topraklarına insani koridor açılması için geçici ateşkes teklifi ile başladık. Günün devamında, ateşkes ve yaptırım konuları da dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelecek yeni haberler fiyatlamalar açısından yine önemli olacak.

Japonya’nın büyüme verileri ve Çin’in enflasyon rakamları ile başladığımız ekonomik takvimde ise; ABD’nin JOLTS(Yeni iş imkanları ve personel değişim oranı) datası takip edilecek.

XU100 TEKNİK GÖRÜNÜM

Kısa vadede 50g HO (1965) üzerinde tutunan endekste pozitif ayrışma eğilimi sürüyor

Gün içinde en yüksek 2032 puan seviyesini gören endeks günü %0,70 değer kazancıyla 2011 puan seviyesinden tamamlarken yurtdışından pozitif ayrışmasını sürdürdü Bankacılık endeksi yüzde 0,64 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,19 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 9,83 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 1,99 ile ulaştırma oldu. Trend takip modelimiz TUT konumunda kalmaya devam ediyor.

50g Ho (1965) üzerinde sağlanan tutunma sonrası son 2 gündür yurtdışından pozitif ayrışmayı başaran endekste 1965 puan üzerinde 2055 ve 2100 seviyeleri hedef konumda kalmaya devam ediyor. 1965 seviyesi kısa vadeli pozisyonlar açısından stop-loss olarak takip edilmek üzere mevcut pozisyonların korunmaya devam edilebileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.
 

Kaynak Işık Yatırım – Volkan Dükkancık

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir