Gündem

Rus vekilden dünyaya gözdağı

Rusya’nın karadan bağlantısı olmayan, Baltık Denizi kıyısında Litvanya ve Polonya arasında yer alan toprağı Kaliningrad’a transit geçişin engellenmesi, Rusya ve Batı’yı karşı karşıya getirdi. Rus lider Putin’i kızdıran bu gelişme sonrası katıldığı bir televizyon programında konuşan Rus vekil Andrey Gurulyov, Kaliningrad’ta NATO ile bir savaşın çıkması durumunda ilk vuracakları yerin Londra olduğunu belirtti.

Rusya’nın karadan bağlantısı olmayan, Baltık Denizi kıyısında Litvanya ve Polonya arasında yer alan toprağı Kaliningrad, konumu gereği yeni bir krizin doğmasına yol açtı. Litvanya’nın Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım listesinde olan bazı malların toprakları üzerinden Kaliningrad’a transit geçişini engelleme kararı alması 4 aydır devam eden Ukrayna- Rusya savaşında, Rusya ve Batı’yı bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Litvanya’nın Kaliningrad kararının “düşmanca” olduğunu belirterek “Litvanya’nın kararına yakında yanıt verilecek. Yanıtımız, Litvanya halkı için ciddi ve hissedilir olacaktır.” değerlendirmesini yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, durumun son derece ciddi olduğunu vurgulayarak “Karar alınmadan önce derin analiz gerektiren bir konu. Bu analizi yapmak da birkaç gün sürecektir.” ifadesini kullandı.

Rus devlet televizyonunda yayına katılan Rus Parlamentosu Savunma Komite Üyesi Yedek General Andrey Gurulyov, ise Kaliningrad üzerinden NATO ülkelerine gözdağı verdi. Olası savaş durumunda Rusya’nın Varşova veya Berlin’i hedef almayacağını; bunun yerine ilk olarak Londra‘ya füze atacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir