Sponsorlu Bağlantılar

Atasözleri Nedir?

İyilik Et Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir Ne Demek?

İnsanı belirli bir davranış üzerinde doğru yönde etkili kılmak için geçmişte atalarımız tarafından söylenmiş ve kabul görmüş bir takım özlü sözler bulunur bu atasözleri ve anlamları toplumda önemli bir yere sahiptir ve insanlara yol gösterir. Bu sadece bizim toplumumuzda değil diğer tüm toplumlarla da aynı biçimde kabul görür ve uygulanır. Bu sözlerden bir tanesi de İyilik Et Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir sözüdür. Peki İyilik Et Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir Ne Demek? Hangi olaydan dolayı söylenmiştir. Gelin bu sözün aslında ne demek olduğuna gelin isterseniz birlikte bakalım.

Geçmişte tasavvufa ve Allah’a yakın olan herkes tarafından sıklıkla söylenen bu sözde genel amaç iyilik yaparken bir şeyleri gözetmeden iyiliği yapmanın önemidir. Yapılan iyiliğin kıymeti bilinmese dahi iyilikten vazgeçilmemesi gerektiği ve bu iyiliklerin bize Allah katında elbet yansıtılacağıdır.

Bir de tabii bu sözün aslı olan hikaye var.

Geçmiş asırlarda yaşamış ünlü alim Cüneyd-i Bağdadi hazretleri şehrin kıyısında bulunan limanda gezinirken Ber Mecusiyi görür. Ber Mecusi Ateşe tapan birisidir. Yanında o anda bir sürü yem vardır ve mecusi bu yemleri denizde bulunan balıklara atıyormuş. Bu olay Cüneydi Bağdadi hazretlerinin ilgisini çekmiş ve mecusi ile konuşmaya başlamış.

Bağdadi hazretleri

-Ne yapıyorsun burada

Mecusi

-sevap kazanma adına balıklara yem atıyorum.

Bağdadi

-Senin gerçekten sevap kazanabilmen için yapman gereken şey iman etmektir. İman etmediğin sürece Müslüman olamayacağın gibi müslüman olmadığın için de balıkları attığın yemden de sevap kazanamayacaksın.

Mecusi bu anlamlı sözler karşısında duraksamış ve

-Peki senin inandığın Allah benim balıkları attığım yemi görebiliyor mu?

Bağdadi hazretleri

-Onun bu dünyada görmediği hiçbir şey yoktur. O bizi yoktan var edendir demiş.

Aradan geçen yıllar içinde Bağdadi hazretleri bir gün hacca gitmiş ve bir de bakmış ki balıklara yem atan mecusi de kabeyi tavaf ediyor.

Merakla sormuş

-Burada senin ne işin var?

-sen gittikten sonra benim içimde bir nur parladı. Baktım ki yem attığım balıklar, çevremdeki ağaçlar hepsi kelime-i şehadet getiriyor. Ben de orada kelime-i şehadet getirdim. Müslüman oldum ve dedim ki Allah beni gördü.

İşte bu olay bu sözünde çıkış noktası olmuştur. Eee ne diyelim İyilik Et Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir.